Tournée minerale – alcoholvrije drankjes

Het is reeds een traditie geworden, na de feestmaanden december en januari is het een geschikt moment om eventjes low te gaan. Niet alleen in eten, maar ook in alcoholconsumptie. Hoewel het een moeilijke periode is voor  wat betreft verse vruchten en kruiden om mee aan de slag te gaan, doen we toch graag mee om mensen te inspireren.

Voor die gelegenheid maken we dan ook eens gebruik van wat meer tropisch fruit, gedroogde kruiden en specerijen en kunnen hydrolaten en siropen ook goed dienst doen.

Bitter Sweet Mocktail

Een ietwat bittere alcoholvrije cocktail die zeer geschikt is om de spijsvertering op gang te brengen

Ingrediënten voor 1 liter

  • 600 ml gekoeld spuitwater
  • 300 ml geperst pompelmoessap
  • 2-3 eetlepels ahornsiroop
  • snuifje zout
  • snuifje gemalen korianderzaad

Meng alle ingrediënten tot een een drankje en bewaar koel tot voor het serveren.

Pina Vanilla

Een tropisch drankje met notenmelk en ananas

Ingrediënten voor 1 liter

  • 400 gram verse ananas in kleine stukken gesneden
  • 600 ml notenmelk
  • 2 dadels
  • 1/2 theelepel gember
  • snuifje vanillepoeder of enkele druppels vanille extract
  • snuifje zout

Doe de stukken ananas samen met de notenmelk en de dadels in een blender en mix goed. Doe er de kruiden en het zout bij en mix nog eens goed

Zet het geheel een aantal uren in de koelkast alvorens te schenken. Eventueel serveren met ijsblokjes.

TIP: zelf notenmelk maken

150 gram noten (amandel, cashew) gedurende een nacht laten weten in water. De volgende dag afgieten en blenden met 1 liter bronwater. Hierbij 1 dadel voegen en snuifje zout. Alles goed mixen en erna zeven. De pulp kan gebruikt worden om koekjes van te maken.

Red Bush

Een lekker drankje met kruidige ondertoon dat kan dienst doen als vervanger van rode wijn.

Ingrediënten voor 1 liter

  • 300 ml sterke tisane van rooibos
  • 700 ml blauw druivensap
  • 1,5 eetlepel hydrolaat van rozemarijn
  • 1 theelepel vlierbloesemazijn
  • snuifje zout

Zet eerst de rooibostisane : Neem zo’n 3 platte eetlepels rooibos voor 300 ml water. Laat dit geheel zo’n 10 minuten trekken en laat afkoelen.

Doe de tisane bij het druivensap. Voeg het hydrolaat en de azijn toe en het snuifje zout. Meng goed.

TIP: heb je geen rozemarijn hydrolaat dan kan je ook een sterk extract maken van rozemarijn. Voeg 2 eetlepels gedroogde of 4 eetlepels verse rozemarijn toe op 100 ml warm water – laat zo’n 20  minuten trekken en afkoelen.

Maak er een fijne alcoholvrije maand van!

Tournée minerale – alcoholvrije drankjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *