Puur eten: werken met aardbeien

Een zomers slaatje en een verfrissend dessert met aardbei.

Slaatje met halloumi  – een coulis van munt en afgewerkt met aardbeien

Voor 2 personen

  • 100-120 gram halloumi
  • Groene sla
  • Rucola
  • 1 pijpajuin
  • 1 wortel

Voor de dressing

  • 4 lepels olijfolie
  • 1 lepel appelazijn
  • Peper en zout

Voor de coulis

  • 1 halve citroen
  • ½ lepel honing
  • 4-5 muntblaadjes

Voor de afwerking

  • 6 grote aardbeien

Maak eerst de dressing : meng de olijfolie met de appelazijn. Kruid met peper en zout. Was de sla en de rucola – en schudt ze droog (of gebruik een slazwierder). Scheur de bladeren zodat ze wat kleiner zijn en haal ze door de dressing. Snipper de pijnajuin fijn en meng onder de sla. Kuis de wortel en rasp grof. Meng eveneens onder de sla. Verdeel de groenten op 2 diepe borden.

Voor de coulis : pers de citroen. Snijd de munt fijn. Meng de munt en de honing samen met het citroensap. Snijd de halloumi in dikke plakken en bak deze even aan zodat die mooi bruin zijn.  Hiervoor is geen vetstof nodig want de kaas bevat vet genoeg.  Verdeel de plakken halloumi over de borden met groenten.

Snijd de aardbeien in plakjes. Verdeel ze over het bord. Besprenkel de coulis over het slaatje.

 

Rauwe aardbeibavarois

Een verfrissend dessert dat heerlijk smaakt met de bittere toets van een kopje koffie of bij een heerlijke infusie van munt en citroenmelisse.

Voor de taartbodem

  • 1 halve kop amandelen
  • 1 halve kop hazelnoten
  • 8 dadels
  • Snuifje zout

Voor de bavarois

  • 150 gram aardbeien
  • 3 koppen geweekte cashewnoten (minstens 6u laten weken in water)
  • 4 lepels kokosolie
  • 2 lepels honing
  • 1/2 theelepel vanillepoeder

Voor de coulis

  • 6 aardbeien
  • 5 blaadjes munt
  • 1 koffielepel honing
  • Sap van halve citroen

Maak eerst de taartbodem. Maal de noten fijn in een blender. Doe er vervolgens de ontpitte dadels en het snuifje zout bij en meng in de blender tot een smeuïge massa. Neem een vuurvaste schotel en bekleed die met de noten-dadelpasta. Druk het geheel goed aan met de achterkant van een lepel. Zet dit in de diepvriezer.

Vervolgens is het de beurt aan de bavarois. Maal de geweekte cashewnoten fijn in een blender. Voeg er de kokosolie en de honing aan toe. Doe er vervolgens de aardbeien en de vanille bij. Meng alles tot een egale massa.

Haal de schotel met de bodem uit de diepvries. Bestrijk de bodem met de bavarois. Zet dit geheel gedurende een aantal uren in de diepvries.

Tot slot is er de coulis. Hak de muntblaadjes fijn. Mix de aardbeien samen met de munt, het citroensap en de honing tot een smeuïg geheel. Haal de taart uit de diepvries. Bestrijk met de coulis. Zet terug in de diepvries. Drie uur voor het serveren verplaats je de taart van de diepvries naar de koelkast. Je bewaart de taart best in de diepvries.

 

Puur eten: werken met aardbeien
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *