Het is weer zover -vlierbloesemtijd. En daar profiteren we van om mee aan de slag te gaan. Complexloos deze keer.
Een aantal bereidingen die nog wat houdbaar zijn zodat we nog een tijdje kunnen nagenieten van het heerlijk aroma en de subtiele smaak van dit toppertje van de natuur.
Vlierbloesemazijn
Een heerlijk aromatische azijn waarmee je diverse lekkere dressings kan maken
DIT HEB JE NODIG
- 8 tot 10 schermen vlierbloesem
- appelazijn of witte wijnazijn
- klein bokaaltje (100 tot 150 ml)
ZO GA JE TE WERK
Knip de stengels van de schermen en doe de bloemetjes in het bokaaltje. Overgiet met de azijn zodat alles onder staat. Laat gedurende 2 tot 3 weken trekken. Filter de azijn en doe in een flesje.
Vlierbloesemhoning
DIT HEB JE NODIG
- 8 tot 10 schermen vlierbloesem
- vloeibare honing
- klein bokaaltje (100 tot 150 ml)
ZO GA JE TE WERK
Knip de stengels van de schermen en doe de bloemetjes in het bokaaltje. Overgiet met de honing. Zorg dat de bloemetjes goed overgoten zijn met honing. Meng evt met een lepel. Een lekker gearomatiseerde honing die je niet hoeft te filteren. Lekker op pannenkoeken, bij ijs.
Confituur van rabarber, aardbei en vlierbloesem
DIT HEB JE NODIG
- 700 gram rabarber
- 300 gram aardbeien
- 800 gram ruwe rietsuiker
- sap van 2 citroenen
- 5-6 schermen vlierbloesen (of meer indien gewenst)
ZO GA JE TE WERK
Snijd de rabarber en aardbeien in kleine stukjes. Doe in een grote kom en breng zachtjes aan de kook. Voeg de suiker toe en het citroensap en laat zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. Voeg er op het einde de schermen vlierbloemen (ontdaan van het meeste stengel) aan toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Doe het geheel in gesteriliseerde bokaaltjes.
Vlierbloesemsiroop
DIT HEB JE NODIG
- 1 kg ruwe rietsuiker
- 1 liter water
- 30 schermen vlierbloesem
- 2 citroenen
ZO GA JE TE WERK
Breng water en suiker aan de kook. Laat even pruttelen en laat afkoelen.
Doe de vlierbloesem, ontdaan van meeste stengel in een grote bokaal. Overgiet met de afgekoelde siroop. Snijd de citroenen in partjes en leg bovenaan de bokaal. Laat dit geheel 2-4 dagen trekken (in de koelkast).
Filteren en bottelen.
Erg lekker bij ijs, in drankjes zoals witte wijn en champagne, om limonade mee te maken of gewoon om gerechten subtiel te zoeten zoals een compôte van rabarber.
Wil je het nog makkelijker maken en toch van de weldaden van de bloesem genieten. Garneer dan desserten, fruit, slaatjes naar hartelust met deze heerlijke bloemetjes.