Puur eten – verwenbrood

Een  mengeling  tussen cake en brood. Heel lekker als ontbijt of als vieruurtje. Smaakt bijzonder lekker in natuurvorm met confituur. Indien je extra’s toevoegt zoals chocolade of rozijnen dan kan je het gerust zo eten.

Ingrediënten voor 2 broden van ongeveer 350 gram

  • 80 gram zuurdesemvoordeeg
  • 6 gram gist
  • 545 gram bloem
  • 40-50 gram suiker
  • 3 eieren
  • 90 ml melk
  • 14 gram zout
  • 200 gram (geklaarde) boter op kamertemperatuur
  • optioneel: 2 handjes vol rozijnen of chocoladestukjes

Werkwijze

Maak het zuurdesemvoordeeg de dag voordien (hiervoor heb je 300 gram meel nodig – 225 ml water en 30 gram rijpe starter. je mengt alle ingrediënten tot alles goed vermengd is en laat dit een nacht rusten). De volgende dag is dit voordeeg klaar voor gebruik. Met de overschot kan je nog zuurdesembrood of pannenkoeken maken.

Je mengt vervolgens alle ingrediënten behalve het zout en de boter zo’n 5 tot 7 minuten (met de hand of met een kneder). Laat dit 20 minuten rusten. Voeg dan het zout toe en vermeng dit even. Doe er vervolgens de boter bij (doe dit in 2 tot 3 keer met tussentijds steeds kneden zodat de boter goed wordt opgenomen).  Voeg de optionele ingrediënten op het einde toe. Als alles goed gemengd is, dan laat je het deeg gedurende een uur fermenteren. Plaats het vervolgens een halfuurtje in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast – verdeel in 2 porties en bol ze op. Leg het deeg in 2 ingevette of met bakpapier beklede bakblikken. Laat vervolgens nog een 2 tot 3 uur zeker rusten tot het volume verdubbeld is.

Bak de broden in een op 180 graden voorverwarmde oven gedurende een half uurtje. Prik even in de broden om de gaarheid te controleren.

Indien gewenst kan je de melk ook vervangen door plantaardige melk. De zuurdesem geeft het brood een unieke toets. Heb je geen starter en kan je dus geen voordeeg maken, dan kan je dit weglaten en dan in totaal zo’n 25 gram verse  of 12.5 gram gedroogde gist gebruiken.

Puur eten – verwenbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *