Puur eten : Herfstcreaties

Een aantal eenvoudige recepten met ingrediënten van de herfst.

 

Kastanjepasta met venkel en appel

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram kastanjepasta
  • 1 kleine venkel
  • 1 middelgrote appel
  • 1 kleine ui of, indien nog beschikbaar, enkele pijpajuintjes
  • 150 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels curry kruiden
  • 3 eetlepels olijfolie

Werkwijze

Was de venkel en de appel en snijd ze in partjes. Snipper de ui fijn of snijd de pijpajuintjes grof. Stoof eerst de venkel en de ui samen aan in de olijfolie. Blus met sojasaus. Laat aantal minuten bakken op zacht vuur en roer door. Voeg vervolgens de appelpartjes toe en laat nog minuutje samen bakken. Doe er dan de kokosmelk en de kruiden bij. Laat zo’n 10 minuten garen. Alles moet gaar en nog ietwat knapperig zijn. Kruid evt nog bij naar smaak.

Kook water met zout en voeg de kastanjepasta toe. Kook deze 5 minuten gaar.

Verdeel de pasta over borden en serveer de groenten-saus erover. Werk af met enkele walnoten of geroosterde pijnboompitten.

Tip: kastanjepasta vind je in diverse biowinkels. Maar je kan deze evengoed vervangen door andere pasta. Het geeft dit gerecht echter een extra herfstig accentje.

Crunchy pompoen-gomasio burgers

Ingrediënten voor 6 grote  burgers

  • 1 butternut
  • 1 middelgrote ui
  • 2 cm verse gember
  • 50 gram hazelnoten
  • 130 gram couscous
  • 8 flinke eetlepels sesamzaad
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel
  • snuifje zout
  • snuifje komijn
  • 2 eetlepels pittige kruiden of pikante saus
  • 3 eetlepels olijfolie

Werkwijze

Snipper de ui fijn. Schil de butternut en snijd in middelgrote stukjes. Stoof de ui met de pompoenblokjes in de olijfolie. Rasp er de gember bij. Voeg de  pittige kruiden en de halve theelepel zout toe. Laat zachtjes gaar worden, voeg evt een beetje water toe om aanbakken te vermijden.

Eens zacht mix je het geheel tot een smeuïge massa. Hak de hazelnoten grof en meng ze onder de pompoenmassa.

Laat de couscous wellen in een beetje kokend water. Voeg er een halve theelepel zout aan toe. Roer dit goed door elkaar. Voeg de couscous bij het pompoen-hazelnotenmengsel en roer goed door elkaar.

Rooster de sesamzaadjes op een vetvrije pan tot ze lichtbruin kleuren. Hak ze iets fijner in een vijzel zodat alle aroma’s vrijkomen, samen met een snuifje zout en snuifje komijn. Zo bekom je je gomasio.

Vorm burgers van de pompoenmassa en haal ze door de gomasio om er een krokant laagje rond te hebben. Warm ze bij voorkeur op  in de oven van 160-180 graden.

Serveer met een lekker slaatje.

Puur eten : Herfstcreaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *