Plant in de kijker: Monnikenpeper – Vitex agnus-castus L.

Een mooie aromatische, bladverliezende struik tot mini boom (kan tot 7 m worden) die inheems is in Zuid Europa ( Griekenland) en West Azië (Turkije). Momenteel is monnikenpeper al welig verspreid over gans het Middellands Zeegebied en in diverse warme streken van Azië, Afrika en Amerika. De plant heeft voorkeur om te groeien langs de kust of in de buurt van waterlopen en houdt van warmte en beschutte plaatsen. De paarse geurende bloemen sieren de plant van juni tot september.

 

Vitex Tea Agnus-castus | Herbal tea for hormonal regulation and menopause

Culinair en medicinaal gebruikte delen van de plant zijn de bessen die een peperachtig aroma en smaak hebben. 

De gedroogde en fijngemalen bessen zouden kunnen dienst doen als vervanger voor zwarte peper in de keuken.

De Nederlandse benamingen ‘Monnikenpeper’ en ‘Kuisboom’ verwijzen naar het vroeger gebruik van de bessen. Zij deden immers dienst om de mannelijke geslachtsdrift af te remmen bij geestelijken die hun gelofte van kuisheid wilden nakomen.  In de Griekse Oudheid werden de bessen gegeven aan vrouwen die niet langer gezinsuitbreiding wensten.

Op vandaag behoort deze plant tot de ‘vrouwenplanten’ die ingezet wordt ter ondersteuning van premenstruele klachten waaronder pijnlijke borsten, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, pijnlijke menstruatie. Daarnaast werken de bessen ook menstruatiebevorderend waardoor ze ook toepassing vinden bij onregelmatige cycli en kunnen zelfs ingezet worden  bij te hevige bloedingen. 

De  bessen hebben een fyto-progestageen effect: ze spelen  indirect  in op de hormonen. Bij voldoende lange inname (minstens 3 cycli) herstellen ze het evenwicht tussen oestrogenen en progestagenen terug in de richting van deze laatste. Zo zal er meer progesteron gevormd worden tov oestrogenen. 

De beste manier om deze plant te gebruiken is onder de vorm van een gestandaardiseerd extract. 

Merk op: deze plant behoort al tot de ‘zwaardere’ vrouwenplanten. Laat u bij het gebruik hiervan best bijstaan door een arts, gynecoloog of erkend fytotherapeut.

Aangezien de bessen invloed hebben op de hormonen, is het bij enig vermoeden naar hormoongevoelige aandoeningen aan borst en baarmoeder enkel en alleen te gebruiken op voorschrift van een arts of therapeut. 

Bij inname van reguliere medicatie is het ook aangewezen om steeds advies te vragen aan een deskundige alvorens deze plant fytotherapeutisch te gebruiken. 

 

Plant in de kijker: Monnikenpeper – Vitex agnus-castus L.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *