Mieren in november

De makeover van onze tuin

De tuin lag er al een tijdje verwaarloosd bij. Dat is natuurlijk relatief, want ik hou wel van een natuurlijke tuin en die look had hij zeker en vast. Alhoewel. Vooraan voelde het toch een stukje ‘te gemaakt’.

Daarom was het tijd voor een restyling met Ortiga-touch. Omdat ik hou van samenwerking en vooral omdat ik me over dit werk toch niet alleen wou buigen kwam ik terecht bij mijn vrienden van Mier.

Zo heb ik Jochem Thysen van vzw Lammas gecontacteerd. We hebben vroeger al eens samenwerkt voor een samenkoken evenement op de Droomgaard in Meise. Jochem behoort tot de Mier crew. Omdat hij dicht bij mij in de buurt woont, heeft hij de coördinatie van ons tuinproject op zich genomen.

Half november was het zover. Een heuse bende streek neer in Merchtem. Heel veel vrouw- en mankracht (want jawel, de eerste groep was in de meerderheid), een heleboel tuingereedschap, een ganse lading eten om ons goed te voeden voor het harde werk en uiteraard ook planten. Heel veel planten. Op dus naar een bijzondere tweedaagse.

Het unieke aan de werking van Mier is dat ze met een grote groep mensen, een gezonde mix van professionals en vrijwilligen, langskomen en dan het ganse project in één keer afwerken. Vraagt het werk meerdere dagen, dan blijven ze overnachten ter plaatse. Naast al het materiaal voor het project te realiseren brengen ze steeds heel wat lekkers mee én wordt er door iemand van de crew steeds een heerlijke maaltijd op tafel getoverd. Als gastheer of -vrouw heb je de keuze tussen zelf de handen uit de mouwen te steken waar je maar wilt of gewoon maar lekker genieten en toekijken. Het kan allemaal.

In ons geval kon de makeover van onze tuin in 2 dagen opgeleverd worden. En hiervoor was een groep van 9 mensen aangesteld.

De voortuin: prairietuin opgewaardeerd met keien

In dit stuk was meteen al veel werk. Zo werd de worteldoek verwijderd alsook diverse planten die daar eigenlijk niet op hun plek stonden en dus niet gelukkig waren. Diegene die het wel goed deden zoals de brem en een struik waarvan we niet weten wat het is (we denken aan hebe) bleven staan. Ook de strook lavendel bleef intact.De voortuin is zuidelijk geörienteerd. Heel veel warmte en zon dus in dat gedeelte. Warmteminnende planten zullen hier dus graag vertoeven.

 

Dankzij de vele helpende handen, zien we in een mum van tijd een prachtig reliëf ontstaan vol lavasteen en prachtige kasseien. Hierin zijn dan zeker wel 100 plantjes gezet. Het aanbod is zeer divers: verschillende kleuren, verschillende groottes. En die zijn dan vakkundig geplaatst door de plantengoeroes Steven en Ellen zodanig dat je een prachtig evenwicht krijgt tussen kleuren en vormen. Een secuur werkje waar ze met hun tweetjes een paar uren aan gewerkt hebben.

 

Een greep uit het aanbod planten:

 • Limonium latifolium of zeelavendel
 • Oenothera versicolor ‘Sunset Boulevard’ of Teunisbloem
 • Pennisetum alopecuroides – siergrassoort
 • Salvia nemorosa ‘Schwellenburg’ – salie
 • Satureja montana  – bergbonenkruid
 • Stachys byzantine – ezelsoor
 • Stachys officinalis – betonie
 • Thymus serpyllum -wilde tijm

En dan nog meer dan 30 andere verschillende soorten.  Het kon echt niet op.

Het terras opzij: van saai en onbruikbaar stuk verharding naar ‘bosberg’

Toen ik in augustus tijdens onze brainstorm sessie  voor onze tuin makeover sprak over deze ‘onbruikbare plaats’ zag ik lichtjes in Steven zijn ogen. Het prikkelde duidelijk zijn creativiteit. Er komt nagenoeg geen zon op deze plek en het is niet aangenaam zitten door de westelijke oriëntatie. Als er wind is, dan voel je het daar des te harder. ‘We gaan daar een bosrand maken op je stenen’. Dat waren Steven zijn woorden. En je krijgt  een mooie krentenboom ‘on top’.

Wow, ik was helemaal verkocht, het feit alleen dat ik van de verharding af was en ik nog meer planten en natuur kreeg was al voldoende. Van het idee kon ik me eigenlijk nog niet veel voorstellen. Maar ik vertrouwde wel dat het goed kwam.

En jawel, het is gewoon fantastisch. Kwamen ze daar toe met heuse boomstronken. Op zeer korte tijd zag je ook op die plaats een ware metamorfose. Met materiaal dat we uit de achtertuin haalden, met substraat en lavasteen die aangeleverd werden, met boomstronken, planten en jawel, op de top een krentenboom onstond ‘de berg van Merchtem’.  Wat een prachtige eye catcher die we van op diverse plaatsen in onze leefruimte kunnen bewonderen. Gewoonweg zalig.

Planten die we op dit stuk terugvinden zijn ondermeer:

 • Pulmonaria saccharata ‘Leopard – longkruid
 • Polypodium vulgare – eikvaren
 • Matteuccia struthiopteris – struisvaren
 • Lunaria rediviva – wilde judaspenning
 • Tiarella cordifolia ‘Running Tiger’ – Perzische muts

De muur opzij: klimpartijen

Naast het terras opzij hebben we ook een groot stuk muur dat heel kaal en saai is. De vraag van mij naar de Mier crew toe was dan ook op daar zeker iets waardevol mee te doen.

En zo geschiedde. Met de houten constructie die vroeger dienst deed als afscheiding naar de moestuin is er een klimwerk gemaakt tegen de muur. En hiertegen zijn klimplanten geplaatst waaronder 2 soorten akebia. Een prachtige plant met zeer mooie bloemen en ook vruchtjes waar ik dan weer creatief mee aan de slag kan.

De achtertuin :  schaduwborders – zonneborders en ruigtegebied

De achtertuin werd voor een stuk gerestyled. Aan de zijkant tegen de haag moesten eerst stukken gras weggenomen worden. In Mier termen heet dat ‘plaggen’. We maken eerst een boord met de rand van een spade van een paar  cm diep en dan met een schop halen we de stukken gras er uit. Op die manier krijg je zones om dan te beplanten.

 

Helemaal achteraan hebben we de moestuin omgevormd tot ruigtezone.  De rest van de ‘grasplaggen’ die we niet meer kwijt konden op het terras werden daar verzameld om zo een ‘ruigteheuvel’ te creëren waar ook diverse planten op gezet zijn. Zo hebben we er ondermeer  vlier en  meidoorn geplant alsook een mooie wilde rozelaar die fantastisch mooie bottels geeft. En uiteraard staat mijn favoriet engelwortel er ook tussen.  Ook de 2 wilgensoorten, die dit jaar spontaan uitgekomen zijn bij ons in de tuin  hebben daar een nieuwe bestemming gekregen.

Een greep uit het plantenaanbod achteraan:

 • Helianthus microcephalus – zonnebloemvariant
 • Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’ – virginische ereprijs
 • Saxifraga granulate – knolsteenbeek
 • Dipsacus fullonum – grote kaardebol
 • Leptinella squalida – koperknoopje
 • Delosperma cooperi – vaste ijsbloem

Het resultaat is fantastisch. Ik kan niet wachten tot de lente om alles in bloei te zien komen.  Bovendien was dit een ervaring om u tegen te zeggen. Zo hebben we veel bijgeleerd over de tuin, we hebben heel leuke en inspirerende mensen leren kennen en we hebben ook kunnen genieten van heerlijke maaltijden. Kortom, ben je op zoek naar een origineel concept voor je tuin: aarzel niet en neem even contact op met Mier.

Mieren in november
Getagd op:        

Eén gedachte over “Mieren in november

 • 10/12/2017 om 12:18
  Permalink

  Ik heb het al gezien ‘in ’t echt’ en de tuin is inderdaad prachtig geworden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *