Appelbes – Aronia

Met het ontluiken van de natuur hebben we de laatste weken veel buiten in de tuin gewerkt.  Bepaalde stukken kregen een make-over,sommige planten vertoeven voortaan op een andere plek en nieuwkomers komen erbij om stukken op te vullen en te verfraaien. De kruidentuin tenslotte krijgt  een nieuwe look.   Ik hou wel van een tuin met sierelementen maar tegelijk vind ik het fijn om planten te zetten met enige voedingswaarde en betekenis.

Zo zocht ik voor een hoekje achteraan onze tuin een verfraaiier om de bakken met tuinresten te maskeren.

Een tip van mijn vriendin ecoblogster  ‘Groengenot’  leidde me tot dit bijzonder compacte struikje. Mijn buikgevoel gaf me aan dat deze plant wel eens zeer geschikt zou zijn voor dat plekje.

De appelbes maakt deel uit van de rozenfamilie. Deze kleine sierstruik stelt weinig eisen en is niet gevoelig voor ziekten.  Hij vertoeft graag in de zon of halfschaduw en is zeer goed winterhard.  De plant komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De vruchten kenden reeds een gebruik bij de autochtonen en koloniale volkeren van Noord Amerika. Begin 20ste eeuw had deze plant een enorme succes in Oost Europa waar de bessen massaal gebruikt werden om sap van te maken.  De laatste jaren is de plant komt hij ook voorzichtig  in de belangstelling  in onze streken.

In het voorjaar bloeit de appelbes met witte bloemen. In het najaar krijg je een goede productie van bessen die bijzonder rijk zijn aan antioxidanten. Meer bepaald bevatten ze bijzonder veel flavonoïden. Deze stoffen zijn ook wel gekend voor het vitamine P effect. Ze hebben een versterkend effect op de bloedvaten en ondersteunen de elasticiteit ervan. Juist omwille van het aandeel aan flavonoïden kreeg de vrucht een waardevolle plek in de wetenschappelijke literatuur als ware multivitaminekuur. De smaak van verse bessen is misschien net te wrang of droog, omdat ze ook een aanzienlijk aandeel looistoffen bevatten. In gedroogde vorm zijn ze echter beter eetbaar en behouden ze hun waardevolle eigenschap. Ideaal dus voor het uitdenken van een nieuwe tisane mengeling of om te verwerken in  granolamengelingen. Verder kan je de verse bessen ook perfect verwerken als confituur, of in een smoothie waardoor de wrange smaak verdwijnt.

Als stimulans voor mijn creativiteit heeft dit voedzame sierstruikje  intussen zijn plekje gekregen. Benieuwd of hij het naar zijn zin zal hebben.

Appelbes – Aronia

Eén gedachte over “Appelbes – Aronia

  • 19/03/2019 om 08:40
    Permalink

    Goed gekozen Karen! Van deze struik ga je plezier hebben. Bij ons in de tuin gedraagt hij zich ook al jaren voortreffelijk!💚

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *