Back to school

Terug naar school betekent vaak ook de terugkeer van die vervelende beestjes: hoofdluizen. Hoewel ze eigenlijk op elk moment kunnen voorkomen, blijkt de kans tijdens de eerste weken van het schooljaar iets hoger.

Om die vervelende beestjes op een natuurlijke manier de baas te kunnen hebben we een aantal recepten samengesteld die krachtig zijn en toch niet schadelijk voor de hoofdhuid én het milieu.

De component bij uitstek is neem. De olie wordt geperst uit de zaden van de neemboom. Deze boom en de olie neemt een zeer belangrijke plaats in in de Ayurvedische levenswijze. De Indiërs beschouwen neem als symbool van goede gezondheid en brenger van goede tijden. De olie uit de zaden staat bekend als één van de sterkste ontgiftigers en bloedreinigers.  Ze is sterk antibacterieel, antischimmel en kan dienst doen als antiwormmiddel.

Daarnaast is neem een zeer goed natuurlijk insecticide en pesticide dat nauwelijks of geen negatief effect heeft op het milieu. Dit in tegenstelling tot gangbare chemische producten.

Neemolie is zeer effectief bij hoofdluizen. Het doodt de hoofdluis. En daarom hebben we 2 recepten klaar. Een spray die kan preventief gebruikt worden of bij lichte aantasting. Of voor zeer gevoelige personen zoals bij voorbeeld  peuters.  Bij zware aantasting raden we de olie aan om op de hoofdhuid aan te brengen.

Neemolie heeft een minder aangename geur, die we neutraliseren door te werken met andere plantaardige oliën en/of met etherische oliën.

Spray

Voor een flesje van 100 ml

  • 2 ml neemolie
  • 6 ml alcohol 40% (wodka kan hiervoor gebruikt worden)
  • 91 ml gedemineraliseerd water (of gekookt en afgekoeld water)
  • 10 druppels echte lavendel
  • 5 druppels citroeneucalyptus
  • 5 druppels palmarosa

Vermeng de etherische olie eerst met de alcohol. Voeg vervolgens de neemolie toe aan het alcoholmengsel en roer goed. Giet dit geheel bij het water, roer nog eens goed en breng over in een sprayflesje.

Voor gebruik het sprayflesje steeds goed schudden. De olie zal niet helemaal vermengen met de alcohol water fase. Spray hiermee de hoofdhuid in.

Deze spray is mild in gebruik, dient eerder als preventie en bij milde aantasting of voor zeer gevoelige personen. Ze bevat een klein deeltje alcohol als conservering én als oplosmiddel voor de etherische oliën. Voor deze laatste kozen we voor  veilige oliën voor kinderen en toch krachtig voor de toepassing.

Voor kinderen onder de 6 jaar raden we aan om zeer weinig te gebruiken.

Haarolie

Voor een flesje van 100 ml.

  • 40 ml neemolie
  • 40 ml kokosolie
  • 20 ml jojoba

Smelt de kokos au bain marie en evt ook de neem au bain marie. Voeg ze samen, en meng er de jojoba bij.

Deze haarolie is  effectief om de hoofdluis aan te pakken én bevat andere zeer haarvriendelijke en haarvoedende oliën. De kokos zal de geur van neem ook een stukje maskeren. Masseer de haren en hoofdhuid goed in met olie. Laat een uur inwerken. Spoel grondig uit en was de haren nadien met een milde shampoo.

Doe dit zolang het probleem aanhoudt of minstens één keer per week gedurende 3 weken.

Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Gebruik echter een lagere dosis (de helft) voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Al deze producten zijn uitsluitend bestemd voor uitwendig gebruik. Gebruik neem olie nooit inwendig voor kinderen. Voor volwassenen steeds onder therapeutische begeleiding.

In geval van irritatie of onverwachte reacties onmiddellijk stoppen met het gebruik van de producten. Natuurlijke producten zijn tevens zeer krachtig. Allergie of overgevoeligheden kunnen ook hiermee voorkomen.

Back to school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *