Linzencakejes met appel-druiven chutney

 

Een gerechtje dat op diverse momenten van de dag kunnen gegeten worden: als lunch met een salade bij, als hartig tussendoortje of ’s avonds met warme groenten.

 

 

 

 

Voor 6 linzencakes

  • 350 gram gekookte (gele) linzen
  • 75 gram hazelnoten
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1 flinke koffielepel zout
  • 1/4 koffielepel kurkuma
  • 1 flinke koffielepel ortiga kruiden ‘pittig’

Vermaal eerst de hazelnoten fijn in een blender. Doe er vervolgens de gekookte en afgekoelde linzen bij en vermaal tot een smeuïg geheel. Voeg tenslotte de olijfolie en kruiden toe en meng alles tot een gladde pasta.

Doe de pasta in cakevormpjes of muffinvormpjes. Besprenkel de bovenkant met olijfolie omdat dit anders wat droog kan zijn. Bak ze in een voorverwarmde oven op 160-180 graden gedurende 15 tot 20 minuten.

Voor de chutney

  • 500 gram appelen
  • 200 gram blauwe druiven
  • 1 kleine ui
  • stukje gember van 2 cm
  • 75 ml  appelazijn
  • 25-50 ml water
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 koffielepel zout
  • 2 koffielepels ortiga kruiden ‘garam masala’
  • 2 eetlepels olijfolie

Snijd de apppelen in stukjes. Snipper de ui fijn. Bak de ui samen met de geraspte gember in de olijfolie gedurende een paar minuten. Voeg de appelstukjes toe en bodempje water. Laat dit zo’n 3-5 minuten sudderen. Voeg vervolgens appelazijn, de kruiden, het zout en rest van het water toe. Laat alles op een zeer laag vuurtje sudderen gedurende 30 minuten. Voeg er tenslotte de druiven aan toe en laat nog zo’n 10 minuten sudderen tot het meeste vocht verdampt is en de vruchten zacht zijn. Doe de warme chutney in gesteriliseerde bokalen en zet omgekeerd.

Voor de linzencakes werk ik steeds met gele linzen (mung dhal). Deze zijn te koop in een Asiatische winkel. Maar je kan het gerust ook proberen met andere soorten linzen. Het voordeel van de gele linzen is dat je die niet vooraf hoeft te weken. Enkel koken gedurende 20 minuten.

Voor de chutney kan je gerust de druiven vervangen door pruimen of zelfs met gedroogde vruchten werken.

Linzencakejes met appel-druiven chutney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *